به مناسبت روز ملی پژوهش/ نقش پژوهش در صنعت پتروشیمی

روز ملی پژوهش

بیست و پنج آذرماه در تقویم هجری شمسی با هدف ارتقای فرهنگ پژوهش و ترویج نوآوری در جامعه، روز ملی پژوهش نامگذاری شده است. پژوهش در جوامع امروزی، جایگاهی حیاتی در پیشرفت و توسعه دارد و کلید حل بسیاری از چالش‌ها و مشکلات به شمار می‌رود.

به مناسبت روز ملی پژوهش، به نقش پژوهش و تحقیق در صنایع مختلف به ویژه در صنعت پتروشیمی می‌پردازیم و فعالیت‌های نوآورانه و پژوهشی شرکت پتروتجارت خاورمیانه، زیر مجموعه گروه مبکو را در بخش پتروشیمی بررسی می‌کنیم.

اهمیت پژوهش در صنعت

پژوهش به عنوان نیروی محرکه صنعت موجب بهینه‌سازی فرآیندها و ارتقای کیفیت محصولات می‌شود. و به همین دلیل شرکت‌های پیشرو در صنعت هر ساله بودجه قابل توجهی را به آن اختصاص می‌دهند. در واقع در دنیای رقابت آزاد شرکت‌ها برای‌رسیدن به نوآوری، منابع مالی قابل توجهی را صرف تحقیق و پژوهش می‌نمایند. سرمایه‌گذاری در پژوهش در این شرکت‌ها باعث می‌شود محصولات جدید و متنوعی با کیفیت بالاتر و قیمت پایین‌تر ارائه‌شده و در نتیجه شرکت‌های فوق به مدت طولانی‌تری در کورس رقابت باقی می‌مانند.

به طور کلی توجه به پژوهش در صنایع، مزایای متعددی برای بنگاه‌های تجاری دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. افزایش بهره‌وری و کیفیت: پژوهش و تحقیق به صنایع کمک می‌کند تا از فناوری‌های پیشرفته بهره‌برده و کیفیت محصولات و فرآیندهای تولید را بهبود دهند.
  2. خلق محصولات و خدمات نوین: نوآوری که ثمره پژوهش مستمر است، صنایع را قادر می‌سازد تا نیازهای جدید بازار را برآورده کنند.
  3. رقابت‌پذیری در بازار جهانی: شرکت‌هایی که پژوهش و فناوری را در اولویت قرار می‌دهند، می‌توانند در بازارهای بین‌المللی موفق‌تر عمل کنند.
  4. صرفه‌جویی در منابع: تحقیقات فناورانه، روش‌هایی برای کاهش مصرف انرژی و مواد اولیه ارائه می‌دهند و در نتیجه موجب صرفه‌جویی در منابع می‌شوند.

نقش پژوهش در صنعت پتروشیمی

در این میان پژوهش در صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع مادر، اهمیتی دوچندان دارد و سرمایه‌گذاری بر روی تحقیق و نوآوری در این حوزه منجر به رشد اقتصادی بالا و توسعه پایدار می‌شود. مهم‌ترین اثرات پژوهش در صنعت پتروشیمی عبارتند از:

  1. توسعه مواد جدید: تحقیق در زمینه پلیمرهای پیشرفته و مواد کامپوزیتی، صنایع پایین‌دستی را تقویت کرده و بازارهای جدیدی را ایجاد می‌کند.
  2. کاهش اثرات زیست‌محیطی: مطالعات درباره فرآیندهای تولید سبز و بازیافت پسماندهای پتروشیمی، به توسعه پایدار صنعت کمک می‌کند.
  3. افزایش ایمنی و پایداری: پژوهش‌های مرتبط با فناوری‌های نظارت و کنترل به ارتقای ایمنی واحدهای تولیدی می‌انجامد.

در نتیجه امروزه اکثر شرکت‌های تولیدکننده مواد شیمیایی پایه و تخصصی به صورت کلی حدود 2 تا 3 درصد از فروش سالانه خود را به برنامه های تحقیق و توسعه اختصاص می‌دهند. همچنین شرکت‌ها در بخش محصولات داروئی، بین 10 تا 25 درصد از درآمد خود را به این امر اختصاص می دهند.

دستاورد پژوهشی پترو تجارت در صنعت پتروشیمی

متاسفانه در صنعت پتروشیمی کشور ما از نقش تحقیق و پژوهش غفلت‌شده و آن‌طور که باید و شاید به آن پرداخته نشده‌است. در همین راستا شرکت پتروتجارت خاورمیانه تلاش کرده‌است که با سرمایه‌گذاری بر روی پژوهش در صنعت پتروشیمی کشور، عقب‌ماندگی‌های موجود در این حوزه را جبران کند.

واحد تحقیق (R&D) این شرکت با استفاده از تست‌های بین‌المللی و بهره‌گیری از پرسنل مجرب پس از سال‌ها تحقیق، موفق به ارائه نوعی افزودنی اصلاح‌کننده جایگزین قیر در آسفالت به نام سوالفور پلیمر تیوباند شده‌است. تیوباند این قابلیت را دارد که به نسبت 40% به قیر آسفالتی اضافه گردیده و از این ترکیب قیری با کیفیت بالاتر از قیر فاقد تیوباند بدست آید. همچنین استفاده از تیوباند به جای قیر معمول به دلیل داشتن عمر مفید بیشتر، هزینه نگهداری و تعمیر آسفالت را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. در نتیجه صرفه‌جویی قابل توجهی در منابع به دنبال دارد.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *